söndag 18 juli 2010

Marinad för dig som inte har tid!

Gårdagens (lördag 17.7) Tv-Rapport hade ett inlägg om de färdigmarinerade köttbitar som tillhandahålls i affären. Bryt "förseglingen" och lägg direkt på grillen. Vid en koll som gjordes av TV visade det sig att dessa marinader (köttbitarna låg i) innehöll en hel del, ja för att inte säga ett otal, troligtvis helt onyttiga ämnen och kanske också några farliga, allt för att göra "köttbiten" mör och smaklig efter grillning. Självklart enkelt för den som säger sig ha bråttom.
Varför köpa färdigmarinerat????? Jo, alla har som sagt väldigt bråttom och har därför inte tid att göra egen marinad, det tar ju så lång tid att göra påstår man. Jag höll på att få ölen i vrångstrupen. Lång tid - hur mycket é det. För skojs skull mätte jag tiden på min tillverkning av egen marinad. Ca 4 - 5 minuter. Nu säger naturligtvis alla som läser detta och som vet vem jag är - ja han ja, han som är kock till professionen. OK, lägg till 5 minuter extra så skall väl de flesta klara det. 10 minuter alltså, högst! Hallå, lång tid vadå och har inte tid! Skärpning.

Här kommer mitt recept på en god marinad som du dessutom kan spara, i eller utanför kylen, i ganska många veckor:

2 dl matolja
1 dl kinesisk soya
1½ dl flytande honung
6 pressade vitlökar

Vispa ihop samtliga ingredienser. Blir ganska trögflytande. Pensla på (ett tjockt penseldrag/sida) dina köttbitar och låt ligga nån ½ timme eller om du vill 1 dygn för att sätta riktigt god smak. Du kan även börja grilla direkt.

Enklare än så kan det inte bli och DU, det går bra att dricka en öl samtidigt som man rör ihop allt.

1 kommentar:

Jesper Karlqvist sa...

Det som gör det lite bättre om man är långsam är att man kanske till och med hinner dricka två öl medan man gör marinaden!